top of page

.שנהב בן שושן
תפעול, איכות, הנדסה ויעוץ
B.Sc מהנדסת מכונות - מכטרוניקה

תפעול ואיכות - יחסי גומלין
תהליכי הבטחת איכות ובקרת איכות נתפסים הרבה פעמים בארגון כתהליכים שעלולים לעכב את תהליך הייצור או לגרום לתהליך שיכול לייקר את עלות המוצר. בפועל, תפקידי תהליכי האיכות הם למזער עלויות אי איכות ולחסוך לארגון הוצאות מיותרות. על כן, קיים קשר ישיר בין תהליכי התפעול לתהליכי האיכות.
כשהקשר הזה בין האיכות לתפעול הוא ישיר, מסודר וברור - כל התהליך הרבה יותר פשוט ויעיל, עד כדי כך שעבודת הבטחת האיכות ובקרת האיכות, כמעט ואינה מורגשת בתהליך הייצור. הכל עניין של תכנון נכון וביצוע.
כשמדברים על עלויות אי איכות, צריך לזכור שיש בארגון סטנדרטי לא מעט מקרים שבהם נגרמות עלויות כלשהם כתוצאה מטעויות, אי התאמות ואי תשומת לב לפרטים. תפקידה של האיכות היא למנוע אותן, גם כדי לחסוך לארגון את העלויות המיותרות וגם כדי להציג ללקוחות מוצר אמין ואיכותי.
סוגים של עלויות אי איכות לדוגמא:
- טעויות ייצור כתוצאה מטעות אנוש / אי הבנת השרטוט או התהליך
- טעות בתהליכי הרכש - רכישת חומר גלם שאינו מתאים או בכמות שאינה מתאימה
- טעות בתהליכי קבלנות משנה - העברת עבודה למי שאינו מתאים או הקלדה שגויה לתהליך נדרש וכו'
- טעות בתמחור הפרויקט
- אי תשומת לב לדרישות הלקוח בהזמנה
- אי הקפדה על כללי בטיחות
- אריזה לא מתאימה למוצר או למשלוח
כל אלו ועוד הם נושאים הקשורים באופן ישיר לאיכות. לעיתים, אנחנו לא מתייחסים כלל לעלויות אי האיכות שהתקלה גורמת ופשוט פותרים את הבעיה במקום ועל ידי כך "מתעלמים" מהבעיה - יכול להיות שמדובר במקרה בודד, אבל יכול להיות שזה משהו שקורה מספר פעמים ואז פעולה שננקוט בה יכולה למנוע תקלות כאלו בעתיד או לצמצם אותן משמעותית. תפקיד ניהול האיכות הוא לפקח על כך, למצוא את הבעיות הללו, לזהות את סיבות השורש ולטפל בהן וככזה, תפקידו הוא לחסוך לארגון כסף ולהעלות את רמת האמינות שלו מול הלקוחות.
bottom of page